НАЧАЛО НОВИНИ ЕКСКУРЗИИ ДЕСТИНАЦИИ ПОЧИВКИ LANGUAGE ОБЩИ УСЛОВИЯ КОНТАКТИ

Топ екскурзии

Няма намерени екскурзии до избраната дестинация за този период.

Екскурзия Троян-Етъра-Трявна - "ТРАДИЦИИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗАНАЯТИ"

Период: 20 септември 2012 г. - 23 септември 2012 г.

Транспорт: Автобус

ЗабележкиПрограма

На 24 юни е рождението на св. Йоан Кръстител - Еньовден. На този ден има богата фолклорна програма в Орешака, демонстрации на народни лечебни практики, базар на билкови продукти.

4 дни/3 нощувки

1 ден: отпътуване от София в 8.00 ч. от паркинга зад храм-паметник "Св. Александър Невски" в посока гр. Троян. По пътя се отбиваме до пещерата Съева дупка, която ще бъде разгледана. Следва разглеждане на ферма за щрауси в с. Брестница. Пристигане в Троян – прочут занаятчийски център през Възраждането. Тук се е съхранила богатата материална и духовна култура на старите майстори – дърводелци, грънчари, медникари, ковачи, калпакчии, кожухари.
Пешеходно запознаване със забележителностите на Троян - Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства с уникални колекции, турския конак – построен 1868 г., църквата "Св. Параскева" с килийното училище, жълтото училище и хана на Васил Спасов, в който е създаден Троянския революционен комитет през 1871 г. Свободно време за обяд и самостоятелно разглеждане на обекти. Ранния следобед посещение на Винпром Троян с екскурзовод – на съоръженията за приемане на плодове, цехове за ферментация и дестилация, склада на стареещи ракии, дегустация на 3 вида ракии . Възможност за покупка. Отпътуване за с. Орешак. Пристигане в едно от най-привлекателните и колоритни кътчета на Троянския балкан. Настаняване в хотел. Свободно време за разходка и възможност за вечеря в някой от местните ресторанти. Нощувка.
2 ден: закуска в хотела. Посещение на манастира "Успение Богородично". Следва разглеждане на Националното изложение на художествени занаяти и изкуства. То е единственото в страната, където в изложбените зали са показани уникални предмети на народни художествени занаяти, изработени от български майстори от всички етнографски райони в страната ни. По желание можете да се включите в следните програми:
- еднодневен курс по керамика – терапия с грънчарство и керамика; 3 часа обучение (изработване на съдове с фуршова техника без грънчарско колело, работа с грънчарско колело, рисуване на съдове върху чинии с графитотехника и с техника алаприма с четка)
– уъркшопове по стъклопис, живопис, плетиво, готварство, български народни танци
В обедната почивка: възможност за обяд в някой от ресторантите в Орешак. Късният следобед - свободно време. Възможност за вечеря в местен ресторант. Нощувка.
3 ден: закуска в хотела. Отпътуване за архитектурно-етнографския комплекс на открито "Етъра". Това място ще ви даде реална картина за българския начин на живот и ръчно занаятчийство в периода XVIII – XIX в. Множество работилници за традиционни народни занаяти пресъздават атмосферата на българското Възраждане. Всички дейности се извършват ръчно, като механизмите се задвижват единствено с помощта на водата. В музея са разположени 50 обекта – къщи със занаятчийски работилници, технически съоръжения на вода, обекти с обществено значение. Етнографския музей на открито "Етъра" не само съхранява народните традиции, но и прави всеки посетител съпричастен към тях. Тук се празнуват особено вълнуващо българските празници : на Гергьовден сградите осъмват закичени с букова шума, както е според стара българска традиция; на Еньовден – в деня на лятното слънцестоене, всеки може да се провре през еньовски венец за здраве...
След разглеждане на експозицията ще се настаним в хотел. Свободно време. Възможност за вечеря в местен ресторант или механа. Нощувка.
4 ден: закуска в хотела. Отпътуване от "Етъра" за Трявна. Селището датира от XII век. Най-ранният документ за съществуването му е от 1565 г. Селището достига своя разцвет в края на XVIII и началото на XIX век. Тревненската художествена школа е най-старата в България (дюлгерство, резбарство, иконопис). Със съдействието на царица Йоана тук е построен първия в страната санаториум за белодробни заболявания. Градът е родното място на Ангел Кънчев .
Ще започнем нашето посещение с разходка по стария (кивгирения) мост с разглеждане на Часовниковата кула, построена през 1814 г. с работещ и до днес оригинален часовников механизъм, ще посетим църквата "Св. Архангел Михаил", Райковата къща, Даскаловата къща, Славейковата къща.
Посещение на известния Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство. Разглеждане на експозицията. Следобед отпътуване от Трявна. Пристигане в София вечерта.

Цена: 168 лв.

В цената са включени:
- транспорт с комфортен автобус с климатик
- 3 нощувки със закуска
- посещение на пещерата Съева дупка с екскурзоводска беседа
- посещение на фермата за щрауси
- посещение на Националното изложение в с. Орешак
- екскурзоводско обслужване по пътя и в съответните градове

В цената НЕ са включени:
- обеди и вечери
- еднодневни курсове в с. Орешак
- обиколен билет за музейни обекти гр. Трявна: възрастен – 10 лв., ученици и пенсионери – 5 лв.; за 3 музейни обекта за групи: възрастен - 5 лв., ученици и пенсионери – 2.50 лв.
- билети и входни такси за посетените самостоятелно обекти
- разходи от личен характер